Ondernemen biedt een hele hoop voordelen, maar ook een aantal nadelen. Zo moet je zelf voor je pensioen zorgen. Uiteraard wil je ook op je oude dag de bloemetjes buiten zetten. In dit korte artikel lees je 3 tips, zodat je niet afhankelijk bent van een AOW-uitkering.

Tip 1: beleg voor je pensioen

Beleggingen voor je pensioen kunnen jou helpen om voldoende geld te hebben voor je oude dag. Zo kan je er voor kiezen om het zelf te beleggen, of om het over te laten aan een beleggingsfonds. Niet iedereen heeft verstand van beleggen en wil zich hier ook in verdiepen, waardoor je in een hoop valkuilen kan trappen. Een van de grootste valkuilen is om veel te gaan handelen in beleggen. Des te meer je in- en verkoopt, des te hoger de transactiekosten bedragen. Dit tast je winst aan!

Tip 2: Stop geld in de oudedagsreserve

Maak je gebruik van de inkomstenbelasting? Indien je geen geld uit je onderneming trekt is de oudedagsreserve misschien wat voor je. Een gedeelte van je inkomsten reserveer je voor je pensioen. Dit betekent niet dat je maandelijks geld opzij aan het zetten bent voor je pensioen. Je maakt in dit geval gebruik van een belastingvoordeel: met de oudedagsregeling stel je de belastingheffing uit tot aan je pensioen. Het voordeel hierbij is dat de kans groot is dat die heffing op dat moment een stuk lager is.

Tip 3: Een ZZP-pensioen

Tot slot is het ook mogelijk, indien je voor jezelf werkt zonder personeel, om zelfstandig voor je pensioen te zorgen. Hierbij heb jijzelf meer in de hand hoeveel je inlegt. Zo mag je zelf bepalen wanneer je gebruik maakt van je pensioen en heb je ook de mogelijkheid om het totale bedrag bij langdurig ziekte uit te laten keren.

Kortom, er zijn voldoende mogelijkheden als ondernemer om alsnog voor je pensioen te zorgen. Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel voldoende geïnspireerd geraakt!