De e-sigaret

Wie in het jaar 2000 sprak over een e-sigaret of e-liquid werd voor gek verklaard. Tegenwoordig is de e-sigaret een serieuze trend in verschillende landen binnen Europa. Ook in Nederland begint zich steeds meer een trend te ontwikkelen rond om de e-sigaret, steeds meer Nederlandse rokers stappen over op de e-sigaret. Zij doen dat omdat de e-sigaret vele male goedkoper is in het gebruik.

Wat is een e-sigaret?

Een e-sigaret is een nep sigaret die bedoelt is als alternatief voor de klassieke sigaret. Met deze e-sigaret ga je e-liquid dampen (nicotine oplossing met een smaakje). Deze e-liquid druppel je in de clearomizer van de e-sigaret. In een clearomizer is een gloeispiraal bevestigd die met behulp van de batterij de e-liquid verdampt zo dat jij kunt dampen.

E-liquid

E-liquid is een nicotine oplossing met een smaak naar keuze, e-liquid is in ontelbaar veel smaken verkrijgbaar. De meest gedampte e-liquids zijn nog altijd de fruit smaken, deze zijn lekker fris en een tikkeltje zoet.
E-liquid is verkrijgbaar met verschillende hoeveelheden nicotine 0 mg, 6 mg, 12 mg en 18 mg. De 0 mg nicotine is bedoelt voor dampers die alleen nog behoefte hebben aan iets in hun handen. 6 mg nicotine wordt meestal door de dampers gebruikt die voorheen light sigaretten gerookt hebben, 12 mg wordt gebruikt door de dampers die voorheen “normale” sterkte sigaretten gerookt hebben en de 18 mg wordt meestal gebruikt door de dampers die voorheen shag gerookt hebben.

Met een e-sigaret kun je relatief gemakkelijk afbouwen en uit eindelijk ook stoppen met de e-sigaret. Dat werkt als volgt; als je over bijvoorbeeld een jaar gestopt wil zijn met dampen druppel je maandelijks een vooraf bepaald aantal ml 0mg e-liquid bij jouw e-liquid, zo verminder je maandelijks het aantal mgs nicotine in je e-liquid en bouw je langzaam aan af.

Kosten e-sigaret VS klassieke sigaret
Als je een e-sigaret gaat dampen in plaats van een klassieke sigaret roken bespaar je al snel veel geld op je uitgaven. Wij hebben voor jou een berekening gemaakt die laat zien hoeveel je jaarlijks bespaart als je begint met dampen:

Stel je rookt 1 pakje per dag met 19 sigaretten, 1 pakje kost al snel €6:
365 dagen x €6 = €2190 die je kwijt bent per jaar aan het roken van sigaretten, zonde geld zeg!

1 flesje e-liquid kost €4,95 en is vergelijkbaar met 140 sigaretten, 7 pakjes. Damp je een e-sigaret dan kost je dat hoog uit €4,95 per week in plaats van €6 iedere dag.

€4,95 p/w x 52 weken = €247,40 per jaar wat je kwijt bent aan e-liquids
€1,50 x 17 onderdelen = €25 per jaar onderhoud aan je e-sigaret
————————————————————- +
€272,40 per jaar kost dampen inclusief het onderhoud van je e-sigaret in plaats van €2190 per jaar aan sigaretten.

Een jaarlijkse besparing van maar liefst €1917,60 als je stopt met roken en begint met dampen. En je moet uiteraard één keer de e-sigaret kopen, deze hebben we expres niet mee genomen in de berekening aan gezien deze te koop zijn in vele verschillende prijs klasse.