Hoe het werkt, wat het kost en nog veel meer
Of het nu gaat om nieuwbouw of om gaten in de tuin te dichten – gras is geweldig. U bespaart zorgvuldig zaaien en angstig wachten tot de eerste stengels ontkiemen. Toch heeft zelfs kant-en-klaar gras zo zijn valkuilen. Waar u op moet letten bij het plannen.

Er is geen snellere manier om een ​​stabiel gazon in de tuin te ontwerpen dan met graszoden. Na slechts een paar uur is de grond weelderig groen.
Turf leggen klinkt als groen afgewerkt tapijt voor de tuin – en dat is precies wat het is. Deze variant is met name geschikt voor gazons in kleine ruimtes, aangezien deze na enkele uren volledig is gelegd. Een bruine, aardse rechthoek verandert in een mum van tijd in een prachtig gazon. Dit bespaart u het gedoe van wachten tot de gazonzaden zijn ontkiemd en de tuin kan in het algemeen sneller worden gebruikt. Om alles volgens plan te laten werken, zijn de juiste ondergrond en een doordachte voorbereiding essentieel. Zo kun je straks over het prachtige groen lopen en verse grassprieten blootsvoets onder je voetzolen voelen.

Waar komen de grasmatten vandaan?

Kent u kwekerijen? Ze zijn ook beschikbaar voor gazons. De gespecialiseerde kwekerijen worden grasscholen genoemd en bewerken het gazon over grote oppervlakken. Als het grasveld voldoende gesloten en dicht is, kunt u oogsten. Een zogenaamde zodensnijder pelt het gras plus een smalle laag aarde af en rolt het op. Het resultaat zijn kleine graszodenpakketten die, uitgerold, doorgaans een bodemoppervlak hebben van ca. 40 x 250 cm en tussen de 15 en 20 kilogram wegen. Als het gazon echter is geoogst, moet het binnen een dag worden vervoerd en verwerkt en uiterlijk na 36 uur volledig liggen, omdat het anders geel wordt en bij het oprollen gaat rotten. Overigens bestaat er niet zoiets als één grasmat: ook bij kant-en-klare grasmatten kunt u kiezen tussen speelgazons, schaduwgazons of hoogwaardige premium gazons voor siertuinen, zoals bij conventionele zaadmengsels.

Gras aanleggen: wanneer is het het waard?

De pure materiaalkosten voor graszoden inclusief levering liggen tussen de ca. 5 en 7 euro per vierkante meter. Voor een tuin van 50 vierkante meter is dat gemiddeld zo’n 300 euro, voor 100 vierkante meter zo’n 600 euro. Voor grotere tuinen van 300 tot 500 vierkante meter kunnen de kosten al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s. Vanuit kosten-batenperspectief – prijs vergeleken met sneller tuingebruik – is een grasmat daarom geschikter voor kleine tuinen. Hier ligt de investering nog steeds binnen een redelijk bereik vergeleken met het voordeel.