We werden met de neus op de feiten gedrukt toen een schip vast kwam te zitten in het Suezkanaal en zo de import van goederen zes dagen blokkeerde. We bestellen steeds meer online en kopen steeds vaker uit landen zoals China. De voornaamste reden hiervoor is dat het lekker goedkoop is en het assortiment bijna oneindig.

Er zijn diverse aanbieders, waarvan AliExpress de meest bekende is. Andere Chinese webshops zijn onder andere Wish, Alibibaba en DealeXtreme.

Aangezien een dergelijke blokkade een zeer zeldzaam fenomeen is kun je niet stellen dat het een slecht plan is om spullen in het buitenland te kopen. Wat echter wel van belang is dat je weet waar je rekening mee moet houden.

Waar moet je rekening mee houden?

Allereerst is het zaak dat je net zoals bij alle aankopen je hersens gebruikt. Let dus goed op als iets veel goedkoper is dan alle vergelijkbare producten. Wellicht is het een inferieur product of moet je de afmetingen nog een keer controleren. Je zult namelijk niet de eerste zijn die een kledingstuk bestelt waar je met moeite een barbiepop in kunt krijgen!

Bekijk ook de reviews van het product en van de verzender of verkoper. Zo kun je een inschatting maken op basis van de ervaringen van andere mensen.

Leestip: https://www.kopeninchina.nl/chinese-webshops/shein/

Elektronische apparatuur

Bij elektronica is het van belang dat je bedenkt dat eisen die aan een product worden gesteld in het buitenland kunnen afwijken van wat wij in Nederland gewend zijn. Ook met kinderspeelgoed moet je hier rekening mee houden. Het is leuk als je goedkoop iets kunt aanschaffen, maar als het vervolgens zeer snel kapot gaat of zelfs brand veroorzaakt is de lol er snel af.

Let daarnaast altijd goed op de specificaties. Elektronische apparatuur moet aan te sluiten zijn op het stopcontact en lampen kunnen andere fittingen hebben dan die hier verkrijgbaar zijn.

Andere factoren

Iets anders waar je rekening mee moet houden is de levertijd. Ook zonder blokkade van het Suezkanaal duurt het vaak enkele weken voordat je product geleverd wordt. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar je moet wel weten waar je aan toe bent.

Houd ook rekening met extra kosten. Boven de 22 euro kun je te maken krijgen met BTW, invoerrechten en afhandelingskosten. Je kunt desondanks nog steeds goedkoper uit zijn, maar dat moet je wel van te voren incalculeren. Sommige webshops bieden een verzekering waar waarbij je BTW en invoerrechten worden vergoed.

Als je pakje bezorgd wordt moet je controleren wat je ontvangen hebt. Controleer of de verpakking nog intact is en of er geen rammelende, kapotte onderdelen inzitten. Daarna moet je het artikel controleren. Ziet het eruit zoals je verwacht had? Stinkt het heel erg? Zit er een duidelijke handleiding bij in een taal die je kunt lezen?

Laat een recensie achter op de website en vermeld eerlijk wat je van het product vindt. Zo kun je andere consumenten helpen bij het maken van een keuze.

Uitgelicht: https://www.kopeninchina.nl/chinese-webshops/zaful/

Tot slot

Als je niet tevreden bent kun je contact met de verkopende partij opnemen. Verwacht hier echter geen wonderen van. Let goed op of en tot wanneer je contact op kunt nemen om iets te retourneren. Sommige webshops bieden hier erg weinig tijd voor en de vergoeden de kosten hiervan niet.