Tegenwoordig heeft bijna iedereen een abonnement voor z’n mobiele telefoon. Waar we voorheen prepaid tegoed kochten wanneer we weer een keer moesten bellen, moeten we tegenwoordig altijd bereikbaar zijn. We vinden het daarom ook de normaalste zaak van de wereld dat iedereen een smartphone met abonnement heeft. Maar hoe ben je er zeker van dat je niet te veel betaalt? Om een weloverwogen keuze te maken, geven we in dit artikel enkele tips.

Welke telefoon?

Er zijn ontelbaar soorten telefoons en ook het aantal aanbieders lijkt zich jaarlijks uit te breiden. De populairste merken in Nederland zijn Samsung en Apple, echter hangt hier natuurlijk wel een prijskaartje aan. Welk merk het beste bij jou past is moeilijk te zeggen. Ga hiervoor na wat voor jou belangrijk is aan een mobiele telefoon en kijk vervolgens wat de USP’s zijn van de verschillende merken. Wanneer een camera bijvoorbeeld erg belangrijk is, dan is het verstandig om een Samsung of een Sony telefoon aan te schaffen. En ga ook vooral na wat je niet nodig hebt en koop niet blindelings het allernieuwste model, want voor je het weet is er alweer een nieuw model op de markt dat in de voetsporen treedt. Tevens bestaan er meerdere vergelijkingssites waar je jouw voorkeuren aan kunt geven, waarna jouw match zichtbaar wordt.

Sim only of regulier abonnement?

Of het verstandig is om een mobiele telefoon los aan te schaffen met een sim only abonnement of om een abonnement inclusief toestel af te sluiten hangt af van het soort abonnement en het toestel. Gaat het om een relatief goedkope mobiele telefoon? Dan is het in bijna alle gevallen voordeliger om het toestel los aan te schaffen. Je kunt dan een los abonnement afsluiten, waardoor de maandelijkse kosten aanzienlijk lager komen te liggen. Gaat het om een dure telefoon, dan maakt het in veel gevallen qua kosten niet heel veel uit of je het toestel zelf koopt of bij je abonnement krijgt.