In het donkere seizoen is het koud en vochtig en wil je je was niet buiten hangen. Daarna bevriezen de shirts nog steeds. Maar hoe krijg je je was in de winter droog?
Als het wasgoed goed centrifugeert, zal het sneller drogen. Als u tijd wilt besparen bij het drogen van kleding, moet u er altijd voor zorgen dat u ten minste twee centrifuges op zeer hoge snelheid instelt. Hoe minder water er in de kleding zit, hoe sneller het droogt. Ook kun je nare geurtjes en muffe was voorkomen. Draai het wasgoed altijd goed rond en haal het daarna direct uit de wasmachine, zodat er geen nattigheid ontstaat en zelfs nare geurtjes geen kans krijgen.
Veel zachte programma’s centrifugeren het wasgoed niet grondig, zodat het kreukvrij aan een lijn droogt. Als u uw delicate wasgoed in een dergelijk programma wast, moet u aan het einde gewoon een extra centrifugeren. Hang je het wasgoed dan 1-3 uur op of zet je het 5-10 minuten in de droger, dan is het helemaal droog. Overhemden en beddengoed kunnen ook een beetje vochtig worden gestreken en het probleem kan snel en effectief worden opgelost.

Een droger kopen

De eenvoudigste oplossing is een elektrische wasdroger. De nadelen van deze apparaten zijn de relatief hoge aanschafprijs, het hoge stroomverbruik en het effect dat elektrisch drogen kan hebben op gevoelige kleding. Maar vooral voor gezinnen met kinderen of kleine appartementen kan een wasdroger veel tijd en zenuwen besparen. Er zijn afvoerlucht- en condensordrogers en warmtepompdrogers.
Een afvoerluchtdroger heeft een geschikt afvoerluchtapparaat nodig dat de vochtige afvoerlucht door het raam naar buiten leidt. Als je dit wilt voorkomen, kun je beter een condensdroger gebruiken die het water opvangt in een bakje in de droger. Deze apparaten kunnen zonder apparaat worden bediend. Zelfs met een condensdroger ontsnapt bij het drogen vochtige lucht. U moet daarna nog wel ventileren, anders wordt het vocht in het appartement. Een droger is erg praktisch en het wasgoed ruikt bijzonder lekker als het warm en droog uit de machine komt.
Warmtepompdrogers zijn de duurste, maar ook de meest moderne en duurzame apparaten van dit type.Wij hebben de testbeoordelingen van de warmtepompdroger voor u samengevat. Bij ons kunt u een idee krijgen van de bijzondere eigenschappen van deze drogers en zelf bepalen of het de moeite waard is voor uw huishouden.

Zacht voor kleding in de wasdroger

Kleding die gevoelig is volgens het label en niet geschikt is voor de droger, moet natuurlijk aan de lucht worden gedroogd, hoewel er in moderne wasdrogers altijd zachte programma’s zijn. Het is aan jou of de zijden blouse in de droger thuishoort of niet. Andere kleding, zoals herenoverhemden, kan ook iets sneller slijten door regelmatig drogen in de wasdroger en de bijbehorende wrijving.
Het is handig om de kleding binnenstebuiten te keren of dicht te knopen en een waszak te gebruiken. Het hoeft ook niet kurkdroog te zijn, vooral als je het daarna strijkt. Katoenen kleding zoals sweatshirts, t-shirts, polo’s zijn ideaal voor de wasdroger. Ook hier hoeft u niet helemaal te drogen, kastdroog is meestal ruim voldoende en beschermt de stof. Vooral kleding die je aan een hanger hangt, kan nog een beetje vocht dragen.

Het beproefde droogrek

De eenvoudigste en goedkoopste is nog steeds het klassieke droogrek. Als je geen kelder of zolder met waslijn hebt, kun je gemakkelijk een opvouwbaar droogrek opzetten en de was in het appartement drogen. Plaats hem het beste op een plek in het appartement waar hij niet in de weg zit of waar hij in aanraking komt met geuren. De slaapkamer of logeerkamer is daarom ideaal. De keuken moet absoluut worden vermeden, tenzij je de geur van groenten in je jas lekker vindt. Als u uw slaapkamer normaal gesproken niet verwarmt, moet u een uitzondering maken, omdat zonder verwarming het wasgoed niet droogt en de kamer vochtig en koud wordt.
Voor degenen die haast hebben is er de fan-truc. Plaats de ventilator gewoon voor het droogrek. De extra luchtbeweging imiteert de wind en droogt het wasgoed in recordtijd.
Nog een kleine tip: houten haringen zijn veel stabieler en duurzamer dan plastic haringen. Maar je moet ze altijd luchtig houden. Als het hout vochtig blijft, kan het te modern worden en dat wil niemand.

Verwarming en schokventilatie om schimmel te voorkomen

Als het vochtige wasgoed in verwarmde woonkamers wordt gedroogd, neemt de warme lucht in huis het verdampte water op en stijgt de luchtvochtigheid. Het condenseert weer op koude oppervlakken, zoals ramen en balkondeuren. De waterdruppels kunnen tot schimmel leiden. Zorg er daarom voor dat u keer op keer ventileert.
Push-ventilatie heeft zichzelf bewezen, d.w.z. het raam niet lang kantelen, maar minimaal 10 minuten volledig openen. Voor een betere energiebalans, vergeet niet de verwarming uit te zetten. U kunt het beste een tocht maken door ook het raam in de tegenoverliggende kamer even te openen.

Sublimatie: wasgoed buiten drogen, zelfs bij vorst

Velen zijn van mening dat je je was alleen in de zomer in de frisse lucht kunt drogen. Maar verre van dat. Onder de juiste omstandigheden hebben generaties hun was al in de vrieskou droog gekregen. U kunt uw wasdag het beste beginnen op een zeer koude maar zonnige en droge dag, want als het klimaat te vochtig is, heeft drogen geen zin. Maar zelfs in de winter zijn er mooie dagen met blauwe luchten en zon. Als er nog steeds een lichte wind staat, ga dan naar de was.
Dankzij de zogenaamde sublimatie droogt de was als bij toverslag. Je wast en centrifugeert ze zoals gewoonlijk en hangt dan het vochtige wasgoed aan de lijn. Het water in de was bevriest en het wordt erg stijf en hard. Dan verandert de bevroren materie onmiddellijk in gasvormige toestand en verdampt.
In de winter kunt u uw wasgoed eenvoudig drogen in de tuin of op het balkon onder de bovengenoemde weersomstandigheden en genieten van fris ruikende was.