Kinderen zijn al eeuwen verzot op speelgoed. Dit is niet geheel verrassend aangezien speelgoed kinderen niet alleen bezighoudt, maar ook nog eens goed is voor de persoonlijke ontwikkeling. Met speelgoed moeten kinderen namelijk hun fantasie gebruiken en gaan ze op avontuur. Ondanks de populariteit van kinderspeelgoed zijn vrijwel de meeste exemplaren gemaakt van plastic. Dit materiaal is enorm schadelijk voor het milieu, waardoor steeds meer speelgoedfabrikanten de overstap maken naar bioplastic. Maar wat is dit nou precies? En is het gebruik schadelijk voor kinderen? Lees snel verder en kom alles te weten over het duurzame bioplastic!

Bioplastic voor een betere wereld

Het Deense speelgoedmerk Dantoy Bioplastic is vandaag de dag marktleider op het gebied van duurzame speelgoed. Dit zijn zij geworden door al hun speelgoed te maken van bioplastic op basis van suikerriet. Een volledig hernieuwbare grondstof, waardoor het speelgoed geen schadelijke chemicaliƫn bevat. Bij de productie van bioplastic komt immers minder koolstof vrij dan bij klassieke plasticsoorten. Het suikerriet wordt om de zes Ơ twaalf maanden geoogst. Uit dit riet wordt ethanol verkregen waar uiteindelijk het plastic van wordt gemaakt. Een extra voordeel van suikerriet is dat het de lucht zuivert van CO2. Hiermee is bioplastic speelgoed dus niet alleen duurzaam in gebruik, maar ook nog eens 100% milieuvriendelijk.

Hoe zit het met de biologisch afbreekbaarheid?

Vrijwel iedereen weet inmiddels dat plastic niet biologisch afbreek is. Eenmaal in het milieu terechtgekomen duurt het 70 jaar voordat plastic uit elkaar is gevallen. Hierdoor is het een groot gevaar voor zowel mens, plant als dier. Om dit te voorkomen is bioplastic bedacht. Ondanks dat dit een milievriendelijker alternatief is, is het materiaal niet biologisch afbreekbaar. Dit is een bewuste keuze van de speelgoedfabrikanten zodat het speelgoed van generatie op generatie kan worden doorgegeven. In onze ogen een goede keuze, want beeld je eens in wat er met biologisch afbreekbaar kinderspeelgoed gebeurt als dat een hele zomer in de zandbak ligt. Niet een prettig gezicht!

Bioplastic is volkomen veilig voor kinderen

Je weet dankzij dit artikel dat bioplastic speelgoed geen giftige stoffen bevat en daardoor uitermate geschikt is voor kinderen. Toch is het niet de bedoeling dat dit speelgoed in de natuur belandt wanneer jouw kind niet meer met het desbetreffende kinderspeelgoed wil spelen. Het is 100% recyclebaar dus het speelgoed kan met een gerust hart bij het plastic afval gegooid worden. Door jouw kinderen te laten spelen met bioplastic speelgoed draag je bij aan een betere wereld voor de toekomstige generaties. Wie wil dat nou niet?!